Waterford Irish Single Malt Whisky Peated Fenniscourt 38 PPM – 50% vol.

Scroll down for the English Version

Z konieczności, od zarania dziejów, torf (lub darń) był głównym źródłem paliwa na wiejskich obszarach Irlandii. Jego słodko ostry aromatu znany był pokoleniom skupionym wokół palenisk starożytnych chat, krytych strzechą. Ten sam rozproszony aromat otulał jęczmień suszony nad dymem torfowym przez nielegalnych gorzelników, pewien rodzaj tradycji, który wymarł w latach pięćdziesiątych XIX wieku.

Bujne, śródlądowe terroir Fenniscourt w hrabstwie Carlow jest uprawiane przez rodzinę Byrne od 1870 roku, a jej bogate gleby z serii Elton zasilane są przez rzekę Barrow. W przypadku tej whisky ich jęczmień suszono w piecu podczas słodowania za pomocą ciepła wytwarzanego z bogatego w torfowiec torfu pochodzącego od Nialla Carrolla w Ballyteige w hrabstwie Kildare. Charakter terroir odpowiadał średniej intensywności torfu 38ppm. Wraz ze swoją siostrzaną butelką Ballybannon, Peated Fenniscourt reprezentuje pierwszy od pokoleń mariaż irlandzkiego jęczmienia i irlandzkiego torfu.

*źródło:https://shop.waterfordwhisky.com/products/peated-fenniscourt-1

Destylaty dojrzewały w kombinacji beczek: 37% amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia; 19% dziewiczy dąb amerykański; 20% dąb francuski premium; i 24% Vin Doux Naturel.

Jeśli jesteście ciekawi wszystkich szczegółów odnośnie tej edycji to zachęcam do odwiedzenia tej strony: https://waterfordwhisky.com/teireoir/peated-single-farm-origin-fenniscourt-1-1/

Czas na degustację:

Nos: słodki dym, dość intensywny, mięsny, wędzone mięso, jęczmień, nuty ziemiste i mineralne, nuty leśne, poszycie leśne, mech, trawa na wilgotnej ziemi, nuty solonych paluszków, odrobina wędzonych ryb, zioła prowansalskie, ciastka zbożowe, aromat dość słodki, odrobina pieprzu, odrobina świeżej skóry, smoła, zbutwiałe drewno, nieco nut zgnilizny, pyłek kwiatowy, wosk pszczeli, plaster miodu

Smak: dość intensywnie dymny, pastylki na gardło tymianek i podbiał, skóra, mokre liny, ziemia, nuty mięsne, solone suszone mięso, dębina, wilgotne drewno, zioła, smoła, sos BBQ, pieprz, wytrawna, momentami wręcz gorzka, cierpka, nuty orzechów włoskich, wodorosty, rośliny, z czasem więcej soli

Finisz: torfowy, słony, cytryny, dębina, ziemia

Zapach nie pozostawia złudzeń, że jest to whisky torfowa i dymna. Nie mniej jednak mimo 38 PPM nie jest ona zbliżona w aromacie do whisky z Islay, a na pewno nie ma w sobie nut medycznych. Początkowo dym jest słodki, mamy nuty wędzonego mięsa i odrobinę wędzonych ryb. Jest wyraźna nuta wędzonego słodu a także nuty ziemiste i mineralne. Po chwili pojawiają się nuty leśne, a głównie poszycie leśne pełne kamieni obrośniętych mchem. Dym uzupełniają nuty ziół prowansalskich, solonych paluszków i nieco słodkich ciastek zbożowych. Alkohol jest nieźle ukryty, czuć młodość jednak balans jest na niezłym poziomie. Momentami dochodzą nieco mniej przyjemne nuty zgnilizny i rozkładającego się drewna. Owoców jako takich w aromacie jest niewiele, więc zdecydowanie idziemy tutaj w stronę torfu i roślinności.

Smak to oczywiście wszechobecny torf, a także nuta, która mi osobiście kojarzy się z pastylkami na gardło zawierającymi tymianek i podbiał. Jest ziemiście i roślinnie i ziołowo. Mamy nuty skórzane, mamy raz suche raz wilgotne liny, są nuty „morskie”, jest wytrawnie, momentami wręcz gorzko i cierpko. Bez wątpienia jest to whisky mięsista z dodatkiem sosu BBQ, odrobinę słodkiego, ale tylko w przebłyskach. Z czasem pojawiają się jeszcze nuty orzechów włoskich, być może odrobina skórek cytrusów i co jakiś czas ponownie przebłyski delikatnej słodyczy na przemian z solą.

Finisz to właściwie kontynuacja tego co otrzymaliśmy wcześniej. Pozostają z nami nuty dębiny, pieprzu, soli, ziemi, ślady cytrusów oraz nie opuszczający nas torf.

Podsumowując, Waterford Irish Single Malt Whisky Peated Fenniscourt 38 PPM, to whisky dość trudna i wymagająca. Na pewno nie nadająca się dla osób, które z dymną whisky dopiero zaczynają. Tutaj torf jest wyraźny na każdym etapie, uzupełniony o nuty mięsiste i ziołowe. Whisky zdecydowanie wytrawna, cierpka z dosłownie odrobiną słodyczy. Dzieje się w niej całkiem sporo, choć wszystko ma związek z dymem i torfem właśnie. Ja lubię takie klimaty więc czułem się z nią komfortowo i sprawiła mi sporo przyjemności. Jednak tak jak wspomniałem powyżej, nie jest to whisky łatwa, więc na pewno nie przypadnie każdemu do gustu.

English Version:

Arcadian Barley, from our secret garden of delights, explores the flavours, intensity & honesty of old ways. Out of necessity, since the dawn of time, peat (or turf) has been the primary fuel source in rural Ireland, with its sweet pungency familiar to generations gathered around the hearths of ancient thatched cottages. This same diffused aroma cloaked barley dried over peat smoke by illicit distillers, a custom that died out in the 1850s.

The lush, inland terroir of Fenniscourt in Co. Carlow has been farmed by the Byrne family since 1870, its rich Elton Series soils nourished by the River Barrow. For this whisky, their barley was kiln-dried during malting  by heat generated from sphagnum-rich peat from Niall Carroll’s cuttings at Ballyteige, Co. Kildare. The terroir’s character suited a medium peating intensity of 38ppm. Along with its sister bottling, Ballybannon, Peated Fenniscourt represents the first marriage of Irish barley and Irish peat in generations.*

*source: https://shop.waterfordwhisky.com/products/peated-fenniscourt-1

Distillates matured in a combination of 37% first-fill US oak; 19% virgin US oak; 20% Premium French oak; and 24% Vin Doux Naturel.

If you are interested in all the details about this edition, please visit this website: https://waterfordwhisky.com/teireoir/peated-single-farm-origin-fenniscourt-1-1/

Time for tasting:

Nose: sweet smoke, quite intense, meat, smoked meat, barley, earthy and mineral notes, forest notes, forest undergrowth, moss, grass on damp soil, notes of salted sticks, a bit of smoked fish, provencal herbs, cereal cakes, quite sweet aroma , a bit of pepper, a bit of fresh leather, tar, decayed wood, some notes of rot, pollen, beeswax, honeycomb

Taste: quite intensely smoky, thyme and coltsfoot throat lozenges, leather, wet ropes, earth, meat notes, salted dried meat, oak, damp wood, herbs, tar, BBQ sauce, pepper, dry, sometimes even bitter, tart, notes walnuts, seaweed, plants, more salt over time

Finish: peaty, salty, lemon, oak, earth

The smell leaves no doubt that this is a peaty and smoky whisky. Nevertheless, despite 38 PPM, it is not similar in aroma to Islay whiskies, and it certainly does not have medical notes in it. Initially, the smoke is sweet, with notes of smoked meat and some smoked fish. There is a distinct hint of smoked malt as well as earthy and mineral notes. After a while, forest notes appear, mainly the forest floor full of stones covered with moss. The smoke is complemented by notes of Provencal herbs, salted sticks and slightly sweet cereal cakes. Alcohol is well hidden, you can feel youth, but the balance is on a good level. At times, there are slightly less pleasant notes of rot and decaying wood. There is little fruit in the aroma as such, so we are definitely heading towards peat and vegetation.

The taste is of course the ubiquitous peat, as well as a note that I personally associate with throat lozenges containing thyme and coltsfoot. It is earthy and vegetal and herbal. We have leather notes, we have once dry and wet ropes, there are „coastal” notes, it is dry, sometimes even bitter and tart. Undoubtedly, it is a meaty whisky with a BBQ sauce added, a bit sweet, but only in glimpses. With time, there are also notes of walnuts, perhaps a bit of citrus peel and from time to time again flashes of delicate sweetness alternating with salt.

The finish is actually a continuation of what we received earlier. We are left with notes of oak, pepper, salt, earth, hints of citrus and peat that does not leave us.

To sum up, Waterford Irish Single Malt Whisky Peated Fenniscourt 38 PPM is quite difficult and demanding whisky. Certainly not suitable for people who are just starting out with smoky whisky. Here the peat is clear at every stage, complemented by meaty and herbal notes. The whisky is definitely dry, tart with literally a hint of sweetness. Quite a lot is happening in it, although everything has to do with smoke and peat. I like such atmosphere so I felt comfortable with it and it gave me a lot of pleasure. However, as I mentioned above, whisky is not an easy one, so it certainly won’t appeal to everyone.

#PS

Waterford Distillery

#Waterford #Irish #SingleMalt #Whisky #Ireland #NonChillFiltered #NaturalColour #Terroir #Review #Recenzja #WhiskyTasting #WhiskyMyLife

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Start a Blog at WordPress.com. Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: