Whisky Talks… – #130 Jussi Oinas

Jussi Oinas – Teerenepeli Senior Whisky Ambassador / Distiller

Jussi has already a decade of experience in distilling and producing whisky. Beside all the tasks in the distillery, he is also in charge of our tastings, tours in original distillery and other customer events. Jussi has hundreds of stories about whisky.

Fun fact  – Jussi grew in a farming family, so he appreciates a good barley.

Questions & Answers – English Version

1. Love, passion or just work? What is whisky for you?

I think all three, hobby that has turn in to work.

2. The first whisky you remember? Did you like it?

First whisky that I have bought was Chivas Regal 12 and yes I like it.

3. Whisky, the taste of which will remain in your memory forever?

First sample of Teerenpeli Kaski.  It was so different than what we make on that time. Rich, smoot and full of flavour.

4. What are your flavours? Which aspects of whisky are the most important for you?

Barley malt, clear water, selected barrels. Barley, as a farmer’s son I appreciate good barley. Water is basic need to make anything and in Lahti we have world’s best water. Barrels wood makes the whisky.

5. Do not mix whisky with …? Controversial views on whisky, what do you think about it?

Your whisky your choice.

6. Whisky with water or maybe cask strength?

I always recommend to taste whisky as it is. After that you can use water if you like.

7. The best whisky you’ve ever tasted?

The next one 🙂

8. Whisky of your dreams you haven’t tried and would like to do?

I have soft spot in my heart for The Macallan and especially their sherry matured ones. Older appearances of the Macallan are just amazing.

9. Your favourite tasting glass?

I like to use Glencairn or sherry copita.

10. Your favourite whisky cocktail?

Whisky soda from Teerenpeli Savu

11. How do you see the future in the world of whisky? Where can experiments lead us?

New whisky regions will rise for example Nordic whisky. Whisky world is growing all time, Nordic distilleries are making exceptional whiskies.

12. List three favourite drinks for tasting, drinking and sipping?

Kulo, Kaski and Savu from Teerenpeli

13. Your greatest authority in the world of whisky?

One favourite Whisky person is Martin Markvardsen. He is very bracing whisky ambassador.

14. What book, would you recommend about whisky?

Viskiä ja Teerenpeliä, story of Teerenpeli Distillery

15. Is it worth investing in whisky?

Of course, especially if you get royalties on whisky bottles.

16. Whisky is one thing, but if not what else you would like to do?

This is a hard one, maybe I would be a farmer like my father.

Pytania i odpowiedzi – Wersja Polska

Jussi Oinas – Teerenepeli Senior Whisky Ambassador / Distiller

Jussi Oinas posiada już ponad dziesięcioletnie doświadczenie w destylacji i produkcji whisky. Oprócz wszystkich zadań w destylarni, odpowiada również za prowadzenie degustacji, wycieczki po oryginalnej destylarni i inne imprezy przygotowane dla klientów. Jussi zna setki historii o whisky, które lubi opowiadać.

Ciekawostka – Jussi dorastał w rodzinie rolniczej, więc ceni sobie dobry jęczmień.

1. Miłość, pasja czy po prostu praca? Czym dla Ciebie jest whisky?

Myślę, że wszystkie trzy będą prawidłowe, hobby, które zamieniło się w pracę.

2. Pierwsza whisky jaką pamiętasz i czy Ci smakowała?

Pierwszą whisky, którą kupiłem była 12-letnia Chivas Regal i tak, smakowała mi.

3. Whisky, której smak pozostanie na zawsze w Twojej pamięci?

Pierwsza próbka Teerenpeli Kaski. To było coś zupełnie innego niż to, co robiliśmy dotychczas. Bogata, gładka i pełna smaku.

4. Jakie są Twoje smaki? Czym sugerujesz się przy wyborze whisky?

Słód jęczmienny, czysta woda, wyselekcjonowane beczki. Jęczmień, jako syn rolnika cenię sobie dobrej jakości jęczmień. Woda to podstawowy składnik do zrobienia czegokolwiek, a w Lahti mamy najlepszą wodę na świecie. Drewno na beczki, które tworzy whisky.

5. Nie wolno mieszać whisky z…? Kontrowersyjne poglądy na temat whisky, co Ty o tym sądzisz?

Twoja whisky – Twój wybór.

6. Whisky z wodą czy może w mocy beczki?

Zawsze polecam degustować whisky taką, jaka jest. Ewentualnie potem możesz dodać wody, jeśli tylko chcesz.

7. Najlepsza whisky jaką do tej pory próbowałeś?

Zapewne następna 😊

8. Whisky marzeń, której nie próbowałeś, a chciałbyś to zrobić?

Mam słabość do whisky The Macallan, a zwłaszcza do tych dojrzewających w beczkach po sherry. Starsze wydania Macallana są po prostu niesamowite.

9. Twoje ulubione szkło do degustacji?

Lubię używać kieliszka Glencairn lub sherry copita.

10. Twój ulubiony koktajl na bazie whisky?

Whisky soda z dodatkiem Teerenpeli Savu.

11. Jak widzisz przyszłość w świecie whisky? Gdzie mogą zaprowadzić nas eksperymenty?

Powstaną nowe regiony produkcji whisky, jak np. whisky nordycka. Świat whisky cały czas się rozwija, a skandynawskie destylarnie produkują wyjątkowe whisky.

12. Wymień 3 ulubione trunki do degustacji, picia, sączenia?

Kulo, Kaski i Savu z destylarni Teerenpeli.

13. Twój największy autorytet w świecie whisky?

Jedną z moich ulubionych postaci z świata whisky jest Martin Markvardsen. Jest on naprawdę bardzo pokrzepiającym ambasadorem whisky.

14. Jaką polecisz książkę o tematyce whisky?

Viskiä ja Teerenpeliä – książka opisująca historię destylarni Teerenpeli.

15. Czy warto inwestować w whisky?

Oczywiście, zwłaszcza jeśli dostajesz tantiemy za butelki whisky.

16. Whisky to jedno, a jeśli nie ona to co?

To trudne pytanie, może byłbym rolnikiem jak mój ojciec.

#EkipaWML

#WhiskyTalks #RozmowyOwhisky #WhiskyMyLife #QuestionsAndAnswers #Interview #Wywiad

Dodaj komentarz

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑