Dziewiętnastoletnia, pełnoletnia z nadmiarem, whisky pochodząca z należącej do Diageo destylarni Mortlach. Finiszowa w beczkach po porto (nie określono czasu) i butelkowana przez Malts Of Scotland. Powstało 256 butelek w mocy 56,4%.
Nos – dżemowo, dżem truskawkowy, morelowy, wiśniowy, truskawki z kompotu, przejrzałe morele i śliwki mirabelki, które spadły z drzewa, intensywnie owocowa, lekka ostrość siarki, po napowietrzeniu więcej kompotowych owoców, cukierki pudrowe, jabłka świeże i rozgotowane, przyprawy korzenne, lekka mineralność, gorycz grejpfruta
Smak – język atakuje skondensowana słodycz, jakbyśmy owoce dodatkowo posypali cukrem, jabłka, gruszki, wiśnie, gumy rozpuszczalne, na drugim planie czekoladki Mon Cheri, ciemna czekolada, przyprawy pikantne i korzenne, imbir, mocno dojrzały już czerniejący banan, suszone owoce w czekoladzie, słodowość, cierpkość beczki
Finisz – średnio-długi, utrzymująca się słodycz, przełamana goryczą i ciemną czekoladą
Jest słodko, przyjemnie, ale maksymalnie dwa kieliszki na wieczór i powiedziałbym dość 😉 Beczka mocno zdominowała destylat.
#Barbarian#Mortlach#Porto#MOS#MaltsOfScotland#Diageo#Speyside#WhiskyMyLife
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81536/mortlach-1997-mos
Dodaj komentarz