Whisky Talks… – #194 Paweł Morozowicz

Paweł Morozowicz – Precious LiquorsFounder / Managing Director

Paweł o sobie:

Od 1999 roku mam kontakt z branżą gastronomiczną od strony baru i sali. 1999-2000 byłem barmanem w jednym z warszawskich pubów, w 2004 wyjechałem do Australii gdzie pracując w topowych restauracjach zacząłem chłonąć wiedzę o winach. Po powrocie, od 2005 do 2008, działałem jako kelner, manager i sommelier w kilku restauracjach, większość tego czasu w restauracji KOM gdzie mieliśmy największą wtedy listę win w Polsce (ponad 250 etykiet). W 2008 zrobiłem WSET Intermediate, dwa lata później Diploma. Od 2008 do 2009 zarządzałem retail sales u jednego z importerów. Od 2009 do 2011 prowadziłem sklep i winebar na Ursynowie i już wtedy kursy z wiedzy o winie i alkoholach. Pomagałem też tworzyć i zarządzać kolekcjami whisky i win kilku osobom w Polsce. Od 2010 związałem się jako konsultant z Wealth Solutions Poland, doradzałem im w kwestii win ale też whisky. Od 2012 oficjalnie objąłem stanowisko Wine&Whisky Portfolio Manager w WS. Miałem w zarządzaniu około 140 mln złotych w winach i whisky.

Wtedy też wszedłem mocno w whisky ponieważ Wealth Solutions dopiero co wypuściło Glenfarclas 1953 58yo zabutelkowany przez destylarnię dla firmy (przy tym też doradzałem). W 2012 wypuściliśmy Karuizawa 1964 48yo okrzykniętą przez Stefana Van Eyckena najlepszą Japanese jaką pił (Serge chyba 94 dał). 2012-2019 wypuściliśmy masę, najstarszych i najbardziej unikalnych, polskich selekcji whisky whisky od 30 lat plus (Karuizawa) do nawet 68yo (zerknij na stronę WS). 

Od 2017 gdy otworzyłem filię WS w Singapurze zacząłem działać niezależnie (WS miało tylko 4%). Poszliśmy mocno w kreowanie bottlingów dla innych, handlowaliśmy beczkami i najdroższymi butelkami na ziemi: stare i nowe „high age stated” Macallans (Red Collection, Tales of Macallan, inne topowe), Dalmore (kilka setów Constellation, Sirius, EOS, Celine etc), Karuizawa od 1960 do 2000, Hanyu sety Card series i wiele innych tuzów…

Stworzyliśmy edycje z takich destylarni jak: Karuizawa, Macallan, Caol Ila, Spey, Tamdhu, Ben Nevis, Fettercairn, Springbank, Clynelish i wiele innych… W 2019 kiedy stworzyliśmy brand Precious Liquors weszliśmy też w rumy single cask z Karaibów.

Zasłynęliśmy z bottlingów Caroni i weszliśmy głębiej w temat rumów. Butelkujemy od 10 do 20 beczek rocznie, zarówno Scotch Single Malt, Japanese Single Malt oraz rumów z Karaibów. Wiele z tych edycji jest brandowanych logo Precious Liquors ale masa wychodzi jako full custom.


Obecnie paramy się też dystrybucją takich marek jak: Claxton’s Spirits, Luisita Rum i House of Cane Rum ale też pewnych serii, jak zainicjowana przez nas Japanese Artist Series.

Pytania i odpowiedzi – Wersja Polska

1. Miłość, pasja czy po prostu praca? Czym dla Ciebie jest whisky?

W moim przypadku zaczęło się od pracy, ale praca ze „smakami” od zawsze była dla mnie pasją a pasja musi wynikać ze, swoistej miłości.

2. Pierwsza whisky jaką pamiętasz i czy Ci smakowała?

Dark Whisky made in Poland, gdy miałem 15 lat, tego się nie zapomina… Nie! Nie smakowała, a wręcz przeciwnie.

3. Whisky, której smak pozostanie na zawsze w Twojej pamięci?

Czy masz tyle miejsca w tym artykule? Tak na poważnie:

Karuizawa 1964 48yo – miałem przyjemność uczestniczyć w projekcie, ale nawet bez sentymentów jest to zdecydowanie mój top, topów jeśli chodzi o whisky.

Laphroaig 1970 Samaroli – cały czas pamiętam smak…

Bowmore Bicentenary – piłem chyba wszystkie edycje.

Karuizawa 1972 – co tu dużo gadać…

Tamdhu 1988 32yo Precious Liquors – nie otwierałem butelki od WLW 23, cały czas mam smak w ustach.

Glenfarclas 1953 58yo – gdy masz dobrą butelkę (nieutlenioną), to jest chyba najlepszy Glen ever

Hanyu Queen of Hearts

Yoichi 1991 cask 49…

4. Jakie są Twoje smaki? Czym sugerujesz się przy wyborze whisky?

Nie lubię rzeczy oczywistych! Przetorfowanych, przeszerowanych, przebourbonowanych… Whisky powinna być kompleksowa i zmuszać do myślenia. Pomóc nam się na chwilę zatrzymać, zastanowić, utonąć w niej…

5. Nie wolno mieszać whisky z…? Kontrowersyjne poglądy na temat whisky, co Ty o tym sądzisz?

Wolno! Stratą jest jednak mieszanie wybitnych maltów na przykład, z czymkolwiek innym niż odrobina wody. Nikt mnie na imprezie nie powstrzyma natomiast, by słabszego blenda czy jednowymiarowego (over peated na przykład), młodego malta przerobić na imprezie na whisky sour lub smokey cokey.

6. Whisky z wodą czy może w mocy beczki?

Zależy od abv i profilu. Szanuje tematy z wysokim abv i przy degustacji, często fajnie się rozwijają. Ja, tak prywatnie wolę trunki do 52-53%, lepiej je odbieram. Biznesowo natomiast jestem fanem „pijalności” w spirytualiach, rzeczy zbyt „geeky” mają mniej zastosowań. Od razu mówię, że nigdy, z własnej woli nie zabutelkuję whisky 60 lub 60%+. Chyba że na zamówienie…Rum to co innego…

7. Najlepsza whisky jaką do tej pory próbowałeś?

Patrz pytanie 3, whisky numer 1. Jest to trochę ogólne, bo i mogłaby z innymi wymienionymi stawać jako prawie równa, ale jakąś muszę wybrać. Prawda? Zawsze miałem problem z udzieleniem odpowiedzi na: ulubiona potrawa?, ulubione wino?, ulubiona whisky?, ulubiona kobieta?…wróć…tutaj zawsze – aktualna!

8. Whisky marzeń, której nie próbowałeś, a chciałbyś to zrobić?

Springbank 1919 50yo jest białym krukiem, I byłaby to zarazem najstarsza whisky z XX wieku jaką piłem ( XIX wiek to Old Vatted Glenlivet 1862, ale to było straszne, bo butelka odparowana). No i najstarszy Springbank jakiego próbowałem. Dodatkowo ładnie mi się wpisze w plejadę whisky 50yo+ które degustowałem. Po wtóre… zawsze o nim marzyłem.

9. Twoje ulubione szkło do degustacji?

Co pod ręką z degustacyjnych. Mam całą gamę różnych modeli oraz szkła festiwalowego z całego świata. Tak naprawdę, dobry płyn nie potrzebuje nic więcej niż regularnego kieliszka tastingowego.

10. Twój ulubiony koktajl na bazie whisky?

Whisky Sour.

11. Jak widzisz przyszłość w świecie whisky? Gdzie mogą zaprowadzić nas eksperymenty?

Każdy rynek działa w pewnych cyklach. Świat whisky raczej jest skostniały, tam się mało eksperymentuje, w szczególności w Szkocji (prawo). Zmieniają się trendy, mody etc. Whisky destyluje się obecnie już nie tylko w Szkocji, Irlandii, USA czy Japonii. Wachlarz producentów się mocno poszerzył. Kibicuję i obserwuję… Ludzie whisky pili, piją i pić będą… Swoją przyszłość natomiast nadal widzę w tym świecie…

12. Wymień 3 ulubione trunki do degustacji, picia, sączenia?

Ale trunki czy whisky? Rum … Ok to whisky zatem: Bowmore 12yo z lat 80tych, ostatnio namiętnie usta moczę w mojej selekcji 5YO Glenglassaugh by Claxton’s dla Precious Liquors, kiedyś też Yamazaki 12yo ale z racji znalezienia czegoś lepszego, Ontake 1st Edition, Japanese Single Malt.

13. Twój największy autorytet w świecie whisky?

Wiele ich, wiele… Przez lata w branży poznałem tysiące niesamowitych ludzi. Każdy z nich dołożył cegiełkę do tego jak sam widzę whisky. Skoro już muszę wymienić kogoś, to bardzo szanuję krytyków jak Serge Valentin czy Ruben Luyten za pasję i konsekwencję.

14. Jaką polecisz książkę o tematyce whisky?

Nigdy żadnej w całości nie przeczytałem. Zaglądam tylko by szukać konkretnych informacji. Na pewno w mojej biblioteczce specjalne miejsce mają The Whisky Rising Stefana Van Eyckena i Scotch Whisky Collecting Emmanuela Drona. Raz, ze względu na relacje, dwa, bo często do nich zaglądam…

15. Czy warto inwestować w whisky?

Jasne, czemu nie? Kupować by pić, obdarowywać, inwestować… whisky może mieć wiele przeznaczeń. Do wszystkiego należy podchodzić z głową. Jeśli już chcemy inwestować to „flipy” nie są inwestowaniem…rzadkie butelki przetrzymane w szafce, mogą nam sprawić nie lada, pozytywną niespodziankę po latach. Ja osobiście inwestuję tylko już „emocjonalnie”, kupuję by trzymać i albo „specjalna okazja”, albo „jak nie wypiję, to zobaczymy”. Samochody są do jazdy, whisky tylko do picia, monety do wydawania, komiksy do czytania…ja jestem zbieraczem, mam nawet kolekcję czapek… Nigdy nie byłem zero-jedynkowy, nie lubię podejść skrajnych i niech każdy cieszy się whisky jak chce czy jak lubi!

16. Whisky to jedno, a jeśli nie ona to co?

In rum veritas!

Questions & Answers – English Version

Paweł Morozowicz about himself:

Since 1999, I have been in contact with the gastronomy industry from the bar and hall perspective. 1999-2000 I was a bartender in one of Warsaw’s pubs, in 2004 I went to Australia where, working in top restaurants, I started absorbing knowledge about wine. After returning, from 2005 to 2008 I worked as a waiter and, on the other hand, as a manager and sommelier in several restaurants, most of that time in the KOM restaurant where we had the largest wine list in Poland at that time (over 250 labels). In 2008 I did WSET Intermediate, two years later Diploma. From 2008 to 2009, I managed retail sales for one of the importers. From 2009 to 2011, I ran a shop and winebar in Ursynów, and then I ran courses in knowledge about wine and spirits. I also helped create and manage whisky and wine collections for several people in Poland. Since 2010, I have been associated with Wealth Solutions Poland as a consultant, advising them on wines and also whisky. In 2012, I officially took up the position of Wine & Whisky Portfolio Manager at WS. I managed about PLN 140 million in wines and whisky.

That’s when I got into whisky because Wealth Solutions had just released Glenfarclas 1953 58yo bottled by the distillery for the company (I also advised on it). In 2012, we released Karuizawa 1964 48yo, hailed by Stefan Van Eycken as the best Japanese he ever drank (Serge probably gave it 94). 2012-2019 we released a lot of the oldest and most unique Polish whisky selections from 30 years plus (Karuizawa) to even 68 years old (see the WS website).

Since 2017, when I opened the WS branch in Singapore, I started operating independently (WS had only 4%). We went deep into creating bottlings for others, we traded barrels and the most expensive bottles on earth: old and new „high age statements” Macallans (Red Collection, Tales of Macallan, other top ones), Dalmore (several sets of Constellation, Sirius, EOS, Celine etc.) , Karuizawa from 1960 to 2000, Hanyu Card series sets and many other aces…

We have created editions from such distilleries as: Karuizawa, Macallan, Caol Ila, Spey, Tamdhu, Ben Nevis, Fettercairn, Springbank, Clynelish and many others… In 2019, when we created the Precious Liquors brand, we also entered single cask rums from the Caribbean.

We became famous for Caroni bottlings and went deeper into the topic of rums. We bottle 10 to 20 barrels a year, both Scotch Single Malt, Japanese Single Malt and Caribbean rums. Many of these editions are branded with the Precious Liquors logo, but most come out as full custom.

Currently, we also distribute brands such as: Claxton’s Spirits, Luisita Rum and House of Cane Rum, but also certain series, such as the Japanese Artist Series we initiated.

1. Love, passion or just work? What is whisky for you?

In my case, it started with work, but working with „flavours” has always been a passion for me, and passion must result from a kind of love.

2. The first whisky you remember? Did you like it?

Dark Whisky made in Poland when I was 15, you don’t forget that… No! It didn’t taste good, quite the opposite.

3. Whisky, the taste of which will remain in your memory forever?

Do you have enough space in this article?

But seriously:

Karuizawa 1964 48yo – I had the pleasure of participating in the project, but even without sentimentality, this is definitely my top, top when it comes to whisky.

Laphroaig 1970 Samaroli – I still remember the taste…

Bowmore Bicentenary – I think I drank all the editions.

Karuizawa 1972 – what can I say…

Tamdhu 1988 32yo Precious Liquors – I haven’t opened the bottle since WLW 23, the taste is still in my mouth.

Glenfarclas 1953 58yo – when you have a good bottle (not oxidized), this is probably the best Glen ever

Hanyu Queen of Hearts

Yoichi 1991 cask 49…

4. What are your flavours? Which aspects of whisky are the most important for you?

I don’t like obvious things! Over-peated, over-sherry influenced, over-bourbonated… Whisky should be comprehensive and thought-provoking. Help us stop for a moment, reflect, drown in it…

5. Do not mix whisky with …? Controversial views on whisky, what do you think about it?

Everything is allowed! However, it is a waste to mix outstanding malts, for example, with anything other than a little water. However, no one will stop me at a party from turning a weaker blend or a one-dimensional (over peated, for example) young malt into a whisky sour or a smokey cokey.

6. Whisky with water or maybe cask strength?

Depends on abv and profile. I respect whiskies with high abv and when tasting, they often develop nicely. Personally, I prefer spirits up to 52-53% vol., I perceive them better. In terms of business, I’m a fan of „drinkability” in spirits, things that are too „geeky” have fewer applications. I’ll tell you right away that I will never voluntarily bottle 60 or 60%+ whisky. Unless for the special order…Rum is something else…

7. The best whisky you’ve ever tasted?

See question 3, whisky number 1. This is a bit general, because it could be almost equal to the others mentioned, but I have to choose one. Right? I always had trouble answering: favourite food?, favourite wine?, favourite whisky?, favourite woman?… come back… always here – current one!

8. Whisky of your dreams you haven’t tried and would like to do?

Springbank 1919 50yo is a rara avis, and it would also be the oldest whisky from the 20th century that I drank (the 19th century was Old Vatted Glenlivet 1862 , but it was terrible because the bottle evaporated). And the oldest Springbank I have ever tried. Additionally, it fits nicely into the plethora of 50-year-old whiskies that I have tasted. Secondly… I always dreamed about it.

9. Your favourite tasting glass?

What’s on hand from tasting glasses. I have a whole range of different models and festival glasses from all over the world. In fact, a good liquid needs nothing more than a regular tasting glass.

10.  Your favourite whisky cocktail?

Whisky Sour.

11. How do you see the future in the world of whisky? Where can experiments lead us?

Every market operates in certain cycles. The world of whisky is rather rigid, there is little experimentation, especially in Scotland (law). Trends, fashions, etc. change. Whisky is now distilled not only in Scotland, Ireland, the USA or Japan. The range of producers has expanded significantly. I support and observe… People drank whisky, drink and will drink… However, I still see my future in this world…

12. List three favourite drinks for tasting, drinking and sipping?

But liquor or whisky? Rum … Ok, so whisky: Bowmore 12yo from the 80s, recently I have been passionately soaking my mouth in my selection of 5YO Glenglassaugh by Claxton’s for Precious Liquors, once also Yamazaki 12yo but due to finding something better, Ontake 1st Edition, Japanese Single Malt.

13. Your greatest authority in the world of whisky?

Many, many of them… Over the years in the industry, I have met thousands of amazing people. Each of them contributed to the way I see whisky. If I have to mention someone, I really respect critics like Serge Valentin or Ruben Luyten for their passion and consistency.

14. What book, would you recommend about whisky?

I’ve never read any of them in their entirety. I only look into them for specific information. The Whisky Rising by Stefan Van Eycken and Scotch Whisky Collecting by Emmanuel Dron definitely have a special place in my library. One, because of the relationships, two, because I look into them often…

15. Is it worth investing in whisky?

Sure, why not? Buy to drink, give as gifts, invest… whisky can have many purposes. Everything should be approached wisely. If we want to invest, flips are not investing… rare bottles kept in a cupboard can give us quite a positive surprise after many years. Personally, I only invest „emotionally”, I buy to hold and either „special occasion” or „if I don’t drink, we’ll see.” Cars are for driving, whisky is only for drinking, coins are for spending, comics are for reading… I am a collector, I even have a collection of hats… I have never been a zero-sum person, I don’t like extreme approaches and let everyone enjoy whisky however they want or like it!

16. Whisky is one thing, but if not what else you would like to do?

In rum veritas!

#EkipaWML

#WhiskyTalks #RozmowyOwhisky #WhiskyMyLife #QuestionsAndAnswers #Interview #Wywiad

Dodaj komentarz

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑