Bikkun Vatted Malt – Batch 002 – 46% vol.

Scroll down for the English Version

Bikkun to w 100% whisky słodowa skomponowana z Single Maltów pochodzących z różnych destylarni. Obok hiszpańskiej whisky wydestylowanej przez Basque Moonshiners i starzonej w beczkach po winie Rioja, receptura obejmuje szkockie destylaty: starzone w beczkach po sherry z gorzelni Deanston w regionie Highland oraz wyspiarskie, torfowe: Ledaig z Mull i Bunnahabhain z Islay. Została zabutelkowana w naturalnym, złotym kolorze z mocą 46 % vol.*

W języku baskijskim BIKKUN oznacza czynność, którą robisz z kimś w parach, co idealnie odnosi się międzynarodowej współpracy pomiędzy BASQUE MOONSHINERS i DISTELL International.

*źródło: https://wina-mp.pl/produkty/whisky/hiszpania/bikkun-vatted-malt-46

Sprawdźmy jak smakuje:

Nos: wyraźnie dymny choć łagodny, cytrusowy, waniliowy, maślany, przyjemna słodycz, słodko-kwaśny, nuty śmietankowe, nieco soli, solone krakersy, ciasteczka maślane, delikatny, ciasto drożdżowe, nieco suszonych owoców, zwęglona dębina, słodowy, Mince Pie, świeży, nieco orzechowy, białe winogrona, agrest, cytryna, limonka, kwaśne jabłko, bita śmietana

Smak: nieco ziemisty, popiołowy, rozgrzewający, cytrusowy, lukrecja, słone paluszki, wanilia, nadal maślano-śmietankowa, nieco mniej słodka, agrest, winogrona, słodko-kwaśne owoce, nieco pieprzu, chilli, kokos, miód, przyprawy, nuty czekolady z rodzynkami, suszone figi

Finisz: rodzynki, nuty ziemiste, zwęglona dębina, sól, czekolada, suszone owoce, goryczka, nieco kwaśny

Aromat tej whisky otwierają nuty dymne, torfowe, które są wyraźne, ale przyjemnie łagodne. Tuż z nimi mamy maślaną i waniliową słodycz wraz z nutami cytrusów, które dodaję odrobinę kwasowości. Dalej mamy nuty jogurtu naturalnego oraz śmietany. Pojawia się również sól, a właściwie słone krakersy. Jest przy tym bardzo świeża i lekko mineralna. Po chwili pojawia się aromat drożdży i ciasta drożdżowego z owocami. Nieco więcej suszonych owoców i Mince Pie. Gdzieś w tle majaczą jeszcze orzechy i nieco wyraźniejsza zwęglona dębina. Wracając do niej jeszcze po chwili pojawiły się nuty białego winogrona oraz agrestu.

W smaku wciąż wyraźne są nuty dymne/torfowe, które tym razem przybierają postać nieco bardziej ziemistą i popiołową. Początkowo jest dość pikantna za sprawą przypraw (pieprz, chilli), choć po chwili wracają nuty śmietankowo-maślane wraz z nutą miodu. Wyczuwalne są cytrusy i generalnie owoce które są słodko-kwaśne. Mamy ponownie agrest, białe winogrona. Z czasem pojawia się więcej suszonych owoców, w tym figi i rodzynki, a do nich dołączają nuty czekolady i kokosa. Konsystencja wydaje się być z jednej strony dość oleista, choć mimo wszystko szybko rozlewa się po podniebieniu. Jest wciąż bardzo świeża, pojawia się nuta mięty a po dłuższej chwili znaleźć możemy posmak lukrecji.

Finisz jest umiarkowanej długości. Staje się słodko gorzki zmierzając jednak w bardziej kwaśno gorzkim kierunku. Mamy ponownie kwaśne cytrusy, nuty dębiny i nuty ziemiste, popiołowe. Owoce otula delikatnie dym. Powracają jeszcze rodzynki i suszone figi, może nawet nuta suszonych śliwek.

Podsumowując, Bikkun Vatted Malt – Batch 002, to przyzwoita mieszanka młodych destylatów. Znajdziemy w niej zarówno „przyjazną” nutę dymną jak i sporo świeżości, słodyczy i owoców. Aromat dość dobrze współgra z tym co otrzymujemy w smaku. Mamy konsekwencję, choć mam wrażenie, że zapach obiecuje nieco więcej. Szczególnie jeśli chodzi o te słodkie nuty, które w smaku powoli zanikają, aby w finiszu właściwie zmienić się na kwaśno-gorzkie. Whisky ta jest łatwo pijalna, ma momenty pikantniejsze, ale szybko się do nich przyzwyczajamy. Generalnie, myślę, że może się fajnie sprawdzić jako wprowadzenie do dymnych whisky. A jeśli chodzi o mnie, to raczej wybrałbym ją do sączenia przy Netflixie niż rozbierania na czynniki pierwsze. Nieskomplikowana, ale całkiem udana whisky.

English Version:

Bikkun is a 100% malt whisky composed of single malts from various distilleries. In addition to Spanish whisky distilled by Basque Moonshiners and aged in Rioja wine casks, the recipe includes Scottish distillates: aged in sherry casks from the Deanston distillery in the Highland region and island, peaty: Ledaig from Mull and Bunnahabhain from Islay. It was bottled in a natural golden colour with an strength of 46% vol.*

In Basque, BIKKUN means an activity you do with someone in pairs, which perfectly refers to the international collaboration between BASQUE MOONSHINERS and DISTELL International.

*source: https://wina-mp.pl/produkty/whisky/hiszpania/bikkun-vatted-malt-46

Let’s check what it tastes like:

Nose: clearly smoky but mild, citrus, vanilla, buttery, pleasant sweetness, sweet and sour, creamy notes, a bit of salt, salted crackers, butter cookies, delicate, yeast dough, some dried fruit, charred oak, malty, Mince Pie, fresh, slightly nutty, white grapes, gooseberries, lemon, lime, sour apple, whipped cream

Taste: slightly earthy, ash, warming, citrus, licorice, salty sticks, vanilla, still buttery and creamy, slightly less sweet, gooseberries, grapes, sweet and sour fruits, a bit of pepper, chilli, coconut, honey, spices, notes of chocolate with raisins, dried figs

Finish: raisins, earthy notes, charred oak, salt, chocolate, dried fruits, bitterness, slightly sour

The aroma of this whisky opens with smoky, peaty notes that are distinct but pleasantly mild. Right next to them we have buttery and vanilla sweetness along with citrus notes that add a bit of acidity. Then we have notes of natural yogurt and cream. There is also salt, or rather salt crackers. It is also very fresh and slightly mineral. After a while, the aroma of yeast and yeast dough with fruit appears. A bit more dried fruit and mince pie. Somewhere in the background there are still nuts and slightly more noticeable charred oak. Coming back to it after a while, notes of white grape and gooseberry appeared.

The smoky/peaty notes are still prominent in the taste, but this time they become a bit more earthy and ash-like. Initially, it is quite spicy due to spices (pepper, chilli), but after a while the creamy and buttery notes return, along with a hint of honey. There are citrus fruits and generally sweet and sour fruits. We have gooseberries and white grapes again. Over time, more dried fruits emerge, including figs and raisins, joined by notes of chocolate and coconut. On the one hand, the consistency seems to be quite oily, although it spreads quickly on the palate. It is still very fresh, there is a hint of mint and after a while we can find an aftertaste of licorice.

The finish is of moderate length. It becomes bittersweet, but tends towards a more sour and bitter direction. We again have sour citrus fruits, oak notes and earthy, ash notes. The fruit is gently wrapped in smoke. Raisins and dried figs are back, maybe even a hint of dried plums.

To sum up, Bikkun Vatted Malt – Batch 002 is a decent blend of young distillates. It contains both a „friendly” smoky note and a lot of freshness, sweetness and fruit. The aroma harmonizes quite well with the taste. We have consistency, although I have the impression that the aroma promises a bit more. Especially when it comes to those sweet notes that slowly disappear in the taste, only to change to sour and bitter in the finish. This whisky is easy to drink, has spicy moments, but we quickly get used to them. Overall, I think it could work well as an introduction to smoky whiskies. As for me, I’d rather sip it while watching Netflix rather than analyse it apart. A simple but quite successful whisky.

#PS

#Review #Recenzja #WhiskyReview #WhiskyTasting #WhiskyMyLife

Dodaj komentarz

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑