Octomore Edition 10.3 61,3% vol.

Scroll down for the English Version

Octomore Edition 10.3 61,3% vol.

No i jest, kolejna recenzja Octomore z najnowszej 10 edycji.

Tym razem w kieliszku zagościła wersja 10.3, która na pierwszy rzut oka powinna bardzo przypominać edycję 10.1.

Ale..

Jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach.

74373768_2651449881841351_600405950892867584_o

Octomore 10.3, dojrzewał przez 6 lat w beczkach pierwszego napełnienia po amerykańskich whiskey. Zatem o rok więcej niż 10.1.

Kolejna różnica polega na użytym słodzie jęczmiennym, w 10.3, całość pochodzi z Islay.

Różny jest też poziom natorfienia, tutaj liczba PPM wzrosła do 114, a w edycji 10.1 mieliśmy ich 107.

10.3 zabutelkowany jest z mocą 61,3 % vol. Ilość butelek 24000.

Sprawdźmy zatem, czy te niuanse wpłynęły na jakość.

75199873_2651449908508015_2390349497239601152_o

Nos: solone masło, popiół, bardzo dużo maślanych nut, tosty, ziemia, kwiaty, maść końska, zioła lecznicze, mięta, eukaliptus, ziołowe medykamenty, Amol, zadziwiająco rześka, orzeźwiająca, jest też sporo wanilii, nut ciasteczkowych, jabłko oblane toffi, marcepan, odrobina wędzonych ryb, lekka stęchlizna, zbutwiała beczka, zapach jest intensywny, choć łagodny, nie agresywny, dym znów nienachalny, crème brule, karmel ze śmietanką, mascarpone, wodorosty, cukierki pudrowe, ślady cytrusów, sporo się tutaj dzieje

Smak: początkowo mnóstwo słodyczy, intensywna, pikantna, waniliowo karmelowa, ziemista, dym znacznie wyraźniejszy, popiół, nieco medyczna, mokry sznur, wilgoć, zbutwiałe drewno, wędzony słód, cytrusy, skórka cytryny, grejpfrut czerwony, ślady agrestu, wędzona szynka, solanka, solone suszone mięso, ziemisty torf, owoce morza, ponownie wanilia, krówki, masło, tosty maślane, ciasteczka, słodka orzeźwiająca mięta, trochę jak pasta do zębów, białe winogrona, spalenizna, plastik, skondensowane mleko, śmietanka

Finisz: zadymiony słód, mięta, limonka, zaskakująco orzeźwiający, ślady plastiku i gumy, nadal nieco medyczny, słodko wytrawny, intensywny, odrobinę czekoladowy

75610692_2651449705174702_5806739309667024896_o

Zacznę może od finiszu, bo on najbardziej mnie zaintrygował. Po całej dawce dymu i wszelakich aromatów i smaków, na koniec dostajemy sporo słodyczy, przeplatanej z wytrawnością, ale co najciekawsze, sporo orzeźwienia, niczym odświeżająca guma do żucia.

Finisz trwa i pozostaje na długo, a ja czuję się jakbym nadal żuł miętową gumę, oddycham i czuję orzeźwienie. Mega ciekawe.

Jeśli chodzi o całą resztę, to pięknie zadziałały tutaj beczki po amerykańskich trunkach, dużo waniliowej słodyczy, sporo masła, co rusz pojawiają się akcenty dymne, ziemiste, popiołowe.

Pojawiają się również owoce, tym razem są to głównie cytrusy ale również gdzieś tam zielone jabłko.

Bogata i złożona jak na swój wiek. Póki co, w mojej ocenie, najciekawsza pozycja. Aczkolwiek pamiętajmy, że jeszcze przede mną wersja 10.4

Edit.

Z minuty na minutę, jest coraz lepsza, oj koniecznie muszę do niej jeszcze wrócić !!! Pyszny dymny słodziak !!!

English Version:

Octomore Edition 10.3 61.3% vol.

And there is another Octomore review from the latest 10 edition.

This time version 10.3 appeared in the glass, which at first glance should resemble edition 10.1.

But..

As usual, the devil is in the details.

Octomore 10.3, matured for 6 years in first fill American Whiskey casks. Thus, a year more than 10.1. Another difference is the used barley, in 10.3, the whole grows on Islay.

The level of peatiness is also different, here the number of PPMs increased to 114, and in edition 10.1 we had 107.

10.3 is bottled with 61.3% vol. Number of bottles 24,000.

Let’s check if these nuances influenced the quality of the spirit.

Nose: salted butter, ash, a lot of buttery notes, toast, soil, flowers, horse ointment, medicinal herbs, mint, eucalyptus, herbal medicine, Amol, amazingly crisp, refreshing, there is also a lot of vanilla, cookie notes, apple covered with toffee, marzipan, a bit of smoked fish, light mustiness, decaying barrel, the smell is intense, though mild, not aggressive, smoke again unobtrusive, crème brule, caramel with cream, mascarpone, seaweed, powdered candies, traces of citrus, a lot is happening here

Taste: initially a lot of sweetness, intense, spicy, vanilla caramel, earthy, smoke much clearer, ash, slightly medical, wet rope, moisture, decayed wood, smoked malt, citrus, lemon zest, red grapefruit, traces of gooseberry, smoked ham, brine , salted dried meat, earthy peat, seafood, vanilla again, fudge, butter, butter toast, cookies, sweet refreshing mint, a bit like toothpaste, white grapes, smell of burning, plastic, condensed milk, cream

Finish: smoky malt, mint, lime, amazingly refreshing, traces of plastic and rubber, still slightly medicinal, sweet dry, intense, a little chocolate

Maybe I’ll start with the finish, because he intrigued me the most. After a whole dose of smoke and all kinds of aromas and flavors, at the end we get a lot of sweetness, interspersed with dryness, but most interestingly, a lot of refreshment, like refreshing chewing gum.

The finish goes on and on for a long time, and I feel like I’m still chewing on mint gum, I’m breathing and feeling refreshed. Very interesting.

As for the rest, mostly American oka barrels, a lot of vanilla sweetness, a lot of butter, smoke, earthy and ashy accents work beautifully here.

There are also fruits, this time mainly citruses but also somewhere, a green apple.

Rich and complex for its age. For now, in my opinion, the most interesting. However, I have to remember that version 10.4 is still ahead of me

Edit.

It is getting better every minute, oh I must go back to it !!! A delicious smoky sweet whisky !!!

#PS

Octomore Bruichladdich Friends of Bruichladdich LADDIE CREW POLAND #Octomore #Edition10.3 #IslayBarley #114PPM #FirstFill #AmericanWhiskeyCasks #Islay #Peat #Smoke #Sweet #Vanilla #Butter #Whisky #Scotch #SingleMalt #IslayMalt #SuperHeavilyPeatedWhisky #Review #Recenzja #WhiskyMyLife

 

Dodaj komentarz

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑